Home » 2024 » Říjen

Monthly Archives: Říjen 2024

Archiv

Strašidelný Halloween

V rámci příprav na Halloween jsme se s dětmi ze ZŠS pustili do tvoření strašidelné výzdoby, která v mžiku proměnila celou místnost na svět plný fantazie a zábavy.

Při takovém tvoření je nejdůležitější nadšení a dělba práce, čemuž tak bylo i v našem případě a každý si tak přišel na své. Jeden stříhal, druhý lepil nebo přiložil ruku k dílu přesně tam, kde bylo třeba.

Děti nastříhaly proužky z papíru a slepily je dohromady, přidaly stopku a lístečky a dýně byly na světě! Kaštany se proměnily v roztomilá malá strašidla, která celému výtvoru dodala na tajemnosti.

Další tvořivou činností byla tvorba duchů. K jejich zvěčnění nám postačila obyčejná houbička na nádobí. Namísto přípravku na mytí jsme na houbičku použili bílou barvu a obtiskli ji na černý papír. Duchům stačilo dolepit oči a domalovat úsměvy, aby duchové působili méně strašidelně – ne že by se děti bály.

Když se nám výrobky tolik povedly, rozhodli jsme se je všechny připevnit na podstavec a udělat zátiší s názvem Strašidelný Halloween. A protože výsledek stojí opravdu za to – domluvili jsme se a výtvor jsme poslali do soutěže s názvem Barevný podzim, který pořádá DDM Vila Tereza. Tak držte dětem palce, třeba vyhrají odměnu, která je bude motivovat k další tvorbě. /AJ/

Barevný podzim

Chladné podzimní počasí na sebe nedalo čekat a namísto trávení času venku je třeba vymyslet jinou činnost, pěkně v teple. Naštěstí je v naší škole útulno a neprší nám na nos, což nám umožnilo připravit se na výtvarnou soutěž s názvem Barevný podzim, kterou tradičně pořádá DDM Vila Tereza.

Jako motiv pro výtvor do soutěže jsme společně s dětmi zvolili žaludy, které jsou typickým plodem pro podzim. Žalud jsme vybrali nejen jako výrobek do soutěže, ale také jako podzimní výzdobu školní družiny. Mladí výtvarníci se nadšeně pustili do práce a rázem byly žaludy na světe. A protože podzim je období plné barev, vyzdobili jsme žaludy vylisovanými listy různých tvarů a barev, čímž svému dílu každý dodal tu pravou podzimní atmosféru. /AJ/

Oslavy lesa

V pátek 4. října tradičně proběhla podzimní akce Oslavy lesa v Rudolfových sadech na Floře v Olomouci. Cesta vlakem a tramvají byla pro některé žáky velkým zážitkem, který nezažijí každý den.

Po příjezdu do Rudolfových sadů na nás čekalo zábavné poučení o lese a přírodě. Na jednotlivých stanovištích probíhala prezentace péče o les a přírodu Olomouckého kraje, různé kvízy a hry s lesnickou tématikou, soutěže o zajímavé ceny.

Akci zahájilo vystoupení mysliveckých trubačů. S žáky IV.A jsme si vyzkoušeli práci s ruční pilou na dřevo a seznámili jsme se s lesními pomocníky. Děti úspěšně složily dřevěné obrázky stromů a zaměstnanci Lesů ČR v průběhu těchto aktivit doplnili dětem znalosti o lese, připomněli, jak se v lese chováme, co v lese můžeme a co nikdy nesmíme dělat. Pracovníci CHKO Litovelské Pomoraví nám poté zodpověděli dotazy týkající se ochrany přírody a lesa.

Navzdory deštivému počasí se celá akce povedla na jedničku. Děti domů dojely plné nových zážitků a vědomostí. Všichni už se těšíme, až takovou příležitost budeme mít zase příští rok. /RV/

Přivítání podzimu

Je tomu opravdu tak, prázdniny jsou zase za námi a děti se vrátily do svých lavic. Nejen ve škole došlo ke změně. Také příroda kolem nás se proměnila, listy na stromech začínají hrát všemi barvami, kaštanů máme plné kapsy a vítr pomalu nabírá na síle.

Žáci ze školní družiny, třetího a čtvrtého oddělení, přivítali podzim se vší parádou! Každý si vyrobil vlastní obraz s listem, který odráží krásu podzimu. Tentokrát jsme zvolili temperové barvy jako podklad a bílý list, což je lehce netradiční zpracování, ovšem dětem se i takový úkol velmi povedl. No, uznejte sami! Celá družina se naplnila tvořivou energií, děti si vybíraly nadšeně barvy, následně obkreslovaly a lepily. Tato činnost se dětem velmi líbila a už nyní se těší na další tvoření. Ještě že před sebou máme celý školní rok. /AJ/

Záložky do knih

 V letošním roce se žáci naší školy již poněkolikáté zapojili do česko-slovenského projektu „Záložka do knihy spojuje školy“, tentokrát na téma „Svět zvířat“, kdy si dvě školy mezi sebou vymění záložky do knih, které vyrobili její žáci.

 Do tvoření záložek se zapojili všichni žáci I. oddělení školní družiny. Pro naše záložky jsme si vybrali šablonu fotoaparátu s filmem, kde do jednotlivých okýnek fotofilmu žáci kreslili zvířata. Od nejmenších broučků až po velké šelmy. Fantazii se meze nekladou a naše záložky jsou důkazem, že dětská fantazie umí překvapit. Takto připravené záložky jsme zalaminovali, abychom zajistili dlouhou odolnost proti poškození. Záložky se nám letos povedly a těšíme se, jak udělají radost žákům partnerské školy na Slovensku.

 Jak se práce naším žákům školní družiny povedla, posuďte sami. /RV/