Dějinami lidstva putují nejrůznější potraviny, ale jedna má mezi nimi výsadní postavení. Je to chleba, kterého si lidé cenili před staletími a ceníme si ho i dnes, i když možná ani nevíme proč.
A právě proto jsme se dnešní den v rámci EVVO aktivit rozhodli „vydat“ po stopách chleba. Žáci IX. A se prostřednictvím vypracovávání nejrůznějších úkolů a vyplňování pracovních listů dozvěděli mnoho zajímavých informací nejen o historii chleba, ale i o tom, kolik pekáren najdeme v České republice nebo jaké množství bochníků se u nás denně upeče. Hoši zhlédli i krátké video, které je seznámilo s tím, co všechno předchází tomu, než se voňavý chlebík dostane na jejich talíř. Pustili jsme se také do pečení vlastního chleba. Paní asistentka nám připravila těsto, které chlapci společnými silami naplnili do pečící formy, posypali slunečnicovými semínky a poté vložili do rozpálené trouby. Než se chléb upekl, připravili si žáci ochutnávku na kostičky nakrájených různých druhů chleba, který měli za úkol donést si na dnešní den. Nechyběl chléb Moskva, kmínový, žitný nebo celozrnný. Po přibližně 45 minutách se školou linula omamná vůně našeho chleba, který dostal příznačné jméno Král chlebů. I ten jsme po vychladnutí rozkrájeli a přidali k ostatním talířům. Poté nezbývalo než se pustit do ochutnávání, všichni jsme poctivě ochutnali všechny druhy, nakonec jsme se shodli, že nám nejvíc ze všech chutnal zaslouženě právě ten náš. Na závěr nutno podotknout, že věříme, že jsme ho nepekli naposled.
/JB/